logo songteksten.net

Heinz-maker 'wil niet voor iedereen cateren'

AMSTERDAM - Animator Piet Kroon woonde en werkte twee decennia in het buitenland; in Hollywood werkte hij samen met Oscarwinnaars Steven Spielberg en Peter Farrelly. Toch keerde de 59-jarige regisseur terug naar Nederland om de tegendraadse bioscoopfilm Heinz aan zijn staart uit het vuur te slepen.

De regisseur had geen vast omlijnd plan toen hij halverwege de jaren negentig naar Hollywood vertrok. “De gedachte was: ik ga hier een paar jaar werken om onze spaarpot bij te vullen en dan zien we wel weer verder”, bekent Kroon. “Maar er lagen daar zoveel kansen en mogelijkheden. Ik had nooit durven dromen dat ik binnen vijf jaar mijn eerste speelfilm zou kunnen realiseren.” Tegelijkertijd is het bestaan als animator in Los Angeles ook heel onzeker. “Je beweegt je van studio naar studio. En het gebeurt regelmatig dat een project dat rond lijkt, toch weer uit elkaar valt. Daar moet je wel tegen bestand zijn.”

Wat Kroon in Nederland erg mist, is het onverbeterlijke Amerikaanse optimisme. "Elk gekke plan dat je hebt, wordt meteen met zoveel enthousiasme ontvangen: dat gaan we doen! Er zijn altijd honderd goede redenen om nee te zeggen; in de VS kijken ze veel liever naar die ene reden om het wél te doen.” Zelfs als na een maand blijkt dat iets volstrekt niet realistisch is, blijft toch dat goede gevoel hangen dat in elk geval de mogelijkheden zijn onderzocht. “Wie nooit iets probeert, komt nergens - die Amerikaanse moraal is zó aanstekelijk en verslavend. Als je in Nederland met een raar plan aankomt, dan hebben de meeste mensen toch de neiging er heel snel een natte handdoek overheen te gooien.”

Perfect improviseren

Een positieve uitzondering noemt hij de speelfilm Heinz, waarvoor hij medio 2017 terugkwam naar Europa. “Het was heel hard aanpoten”, lacht hij. “We hadden pakweg een jaar om de film te realiseren. Het was een heel andere manier van werken dan in de VS, waar je logistiek wordt ondersteund door een leger productie-assistenten en waar je alleen al drie jaar hebt voor de storyboard-fase. Heinz was veel meer een snelkookpan; niet zelden moest ik de hele nacht aan de koffie om de volgende dag mijn eigen deadline te kunnen halen.”

Er bleken veel uitdagingen te schuilen in het omzetten van de bekende korte stripjes van drie of vier plaatjes naar een coherente speelfilm van anderhalf uur. “Je moet opeens heel veel gaan invullen wat de lezer zélf ingevuld heeft”, legt Kroon uit. Een van de belangrijkste vragen was: hoe klinkt stripkat Heinz? Acteur en cabaretier Ruben van der Meer voldeed perfect aan de stem die de regisseur én geestelijk vaders Windig en De Jong voor zich hoorden. “Hij heeft veel geïmproviseerd rondom de dialogen en zo enorm bijgedragen aan de film-Heinz. Pas daarna zijn we de tekeningen helemaal gaan uitwerken.”

ADHD-film

Het verhaal gaat alle kanten op - net als de strip. “De boeken zijn ook een mengelmoesje van ideeën, van stijlen, van verschillende soorten grappen in woord en beeld. Dat hebben we doorvertaald naar de film toe. Het is een dwarse adhd-film die veel mensen tegen de haren in zal strijken. Maar we hadden nooit als doel om iedereen te behagen met Heinz. Als je voor iedereen wilt cateren, hou je alleen maar slappe thee over.”

Heinz draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren