logo songteksten.net

Koch: Zonder Pieter was er geen Jiskefet

AMSTERDAM - Zonder regisseur Pieter Verhoeff was er geen Jiskefet geweest. Dat stelt acteur en schrijver Herman Koch donderdag in een reactie op het overlijden van de Friese filmmaker. Verhoeff stond samen met Koch, Kees Prins en Michiel Romeyn aan de wieg van het iconische satirische programma.

“In principe zag niemand in Hilversum iets in een nieuw komisch VPRO-programma”, stelt Koch. “Maar Pieter bleef maar hameren: dit mogen we niet laten lopen! Ik kan wel zeggen dat we er op eigen kracht ook wel waren gekomen. Maar dat is niet zo.” De Friese filmer had een groot gevoel voor humor. “Hij hield vooral, net als wij, van grappen die net over de rand gingen. Nee, ik kan ze niet in het openbaar herhalen, dat zou gegarandeerd tot enorme rellen op sociale media leiden.”

De acteur en de regisseur bleven na de Jiskefet-periode altijd bevriend. Verhoeff maakte twee jaar geleden nog een documentaire over Koch. “We hadden altijd geweldig leuke gesprekken, over alles”, herinnert de schrijver en acteur zich. “Kinderen, relaties. Pieter verzuchtte dan altijd: zo jammer dat dit moment niet in de documentaire is terechtgekomen.” Verhoeff leek maar niet uit te worden. “Hij dacht geen seconde aan zijn pensioen en had nog allemaal ijzers in het vuur van projecten die hij wilde maken. Hij kon niet stil zitten, hij bleef vitaal en energiek tot het allerlaatste moment.”

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren