logo songteksten.net

Nederlands festivalseizoen officieel van start

SCHIJNDEL - Festivalgangers kunnen hun tenten eindelijk weer van zolder halen. Met de start van Paaspop op vrijdag is het Nederlandse festivalseizoen namelijk officieel geopend. Tot en met het einde van de zomer vinden er door het hele land allerlei festivals plaats en hoeven muziekliefhebbers zich niet te vervelen.

Traditiegetrouw gaat het festivalseizoen van start met Paaspop, dat in 1974 voor het eerst werd georganiseerd. Tijdens deze editie kan er tot en met zondag gedanst worden in het Brabantse Schijndel. Dit jaar beklimmen acts als Passenger, Douwe Bob, Scooter en De Staat het podium.

Pinkpop, het langstlopende jaarlijkse popfestival ter wereld, heeft dit jaar een bijzondere editie. Het festival, dat plaatsvindt van 8 tot en met 10 juni, viert namelijk zijn 50-jarig jubileum. Het affiche is dan ook divers. Zo reizen onder meer Fleetwood Mac, Mark Ronson, Armin van Buuren, Krezip, Tenacious D en Major Lazer af naar Landgraaf.

Lowlands

Twee maanden later, van 16 tot en met 18 augustus, strijken festivalgangers weer neer voor Lowlands. Voor de uitverkochte 27e editie heeft het festival in Biddinghuizen een andere wijze van het aankondigen van het programma. De organisatie deelt namelijk dagelijks een naam, in plaats van een lijstje namen in een keer zoals in voorgaande jaren. Op dit moment zijn headliners als Tame Impala, Twenty One Pilots, Billie Eilish en The National aangekondigd.

Gefluisterd wordt dat daar nog namen als Foo Fighters, Childish Gambino en Florence + the Machine bij kunnen komen. The Prodigy zou ook optreden op Lowlands, maar dat concert werd afgeblazen vanwege het overlijden van frontman Keith Flint. Hij maakte vorige maand op 49-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Welke band The Prodigy op Lowlands vervangt, is niet bekend.

Klein broertje

Sinds 2014 heeft Lowlands ook een klein broertje: Down the Rabbit Hole. Met minder podia kleiner dan zijn grotere broer, maar minstens zo populair. Net als voorgaande jaren was het festival dat van 5 tot en met 7 juli plaatsvindt, in mum van tijd uitverkocht. Dit jaar staan onder meer Underworld, The Roots, Vampire Weekend, Editors en Janelle MonĂ¡e op het podium.

Down the Rabbit Hole is een belangrijke concurrent van het tevens kleinere Best Kept Secret, dat sinds 2013 wordt georganiseerd. Dit jaar staan onder meer Bon Iver, Kraftwerk, Charlotte Gainsbourg en Interpol op het festival dat van 31 mei tot en met 2 juni plaatsvindt in Hilvarenbeek.

Voor de festivalgangers die aan een dagje feesten wel genoeg hebben, worden er ook genoeg festivals van een dag georganiseerd. Zo is dit jaar de eerste editie van Stadspark Live in Groningen. Op 22 juni staan daar onder meer Sting, Anouk, The Specials en Ronnie Flex. Ook kan er gekozen worden voor eendaagse festivals als Parkpop (30 juni), Appelsap (10 augustus), Valtifest (7 september) en A Day at the Park (21 september).

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren