Misdaadjournalisten krijgen Pim Fortuyn Prijs

Door ANP, dinsdag 21 mei 2019 17:36, bron: ANP

DEN HAAG - De Pim Fortuyn Prijs gaat dit jaar naar misdaadverslaggevers John van den Heuvel (De Telegraaf) en Paul Vugts (Het Parool). "Ze zijn onverschrokken, moedige journalisten en verdedigen bijna letterlijk het vrije woord", luidt het juryrapport. "Van den Heuvel en Vugts laten zich niet afstoppen of intimideren. Ondanks de enorme offers in hun privéleven blijven ze met hun onderzoeken trouw aan de principes van de rechtsstaat." Beide journalisten krijgen geregeld doodsbedreigingen uit het criminele milieu waarover ze berichten en hebben meermaals ondergedoken gezeten.

De prijs, die is vernoemd naar de in 2002 doodgeschoten politicus Pim Fortuyn, wordt ieder jaar toegekend aan opiniemakers, bestuurders of politici die strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat. De winnaars krijgen een wisselbokaal. Die wordt overhandigd in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Vorig jaar ging de prijs naar Paroolcolumnist Theodor Holman.

Andere kanshebbers dit jaar waren columnist/programmamaker Fidan Ekiz (onder andere Nieuwe Maan), Volkskrantcolumnist Martin Sommer, directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau en schrijver van het boek Veenbrand, en cineast en medeauteur van het kritische manifest Vrij Links Eddy Terstall. Een eervolle vermelding was er voor Shirin Musa, de drijvende kracht achter vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren

Gekoppelde artiesten