logo songteksten.net

Stegeman vond statement nepbom noodzakelijk

AMSTERDAM - Alberto Stegeman gaat de rechter uitleggen waarom hij het noodzakelijk vond een nepbom achter te laten om een 'statement' te maken in een aflevering van zijn programma Undercover in Nederland. De presentator zei donderdag in 6 Inside dat hij de verantwoording draagt voor zijn journalistieke keuze.

Het Openbaar Ministerie gaat de programmamaker vervolgen voor het plaatsten van een nepbom op de kazerne, nadat hij zich vrij gemakkelijk toegang had verschaft. Het OM vindt dat Alberto daarmee de journalistieke grens heeft overschreden.

Alberto reageerde donderdagavond in 6 Inside. "Het was al de derde reportage over de veiligheidssituatie bij Defensie. Dit was nodig om Defensie en de overheid in beweging te krijgen. Bovendien is het Defensie niet gelukt te achterhalen wie de nepbom had achtergelaten. Dat wil ik de rechter best uitleggen. Het is belangrijk een statement te maken."

Gevangenisstraf

Volgens advocaat Sébas Diekstra kan Stegeman veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van maximaal vier jaar. Stegeman zegt dat hij nog steeds achter zijn besluit staat en verwacht geen celstraf te krijgen. "We hebben het gedaan om het belang aan te tonen en een groot veiligheidslek bij Defensie aan de kaak te stellen. Dat hebben we laten zien door een nepbom achter te laten. Het in- en uitlopen van de kazerne was niet voldoende."

Alberto zegt steun te krijgen van SBS6, maar draagt de journalistieke keuze als producent. "Ik heb de keuze zelf gemaakt en het is een keuze waar ik voor sta."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren