Joop van den Ende: Martine heeft zó gevochten

Door ANP, woensdag 5 juni 2019 07:23, views: 5, bron: ANP

AMSTERDAM - Ook voor Joop van den Ende is het overlijden van Martine Bijl zwaar. De theatertycoon werkte veel samen met de presentatrice, van wie woensdag in besloten kring afscheid wordt genomen, en was goed bevriend met haar en haar echtgenoot Berend.

"Met haar en Berend hebben Janine en ik geweldige avonden beleefd, ja. Berend en Martine waren zo'n twee-eenheid. Afgezien natuurlijk van de persoonlijke aantrekkingskracht, was het de liefde voor taal die zij deelden", zegt Van den Ende in De Telegraaf. "Ik hield ontzettend van haar manier van vertellen. Wat zij kon, aan tafel, maar ook op tv, was buitengewoon vriendelijk en correct iets vertellen, maar met een toon, een ondertoon die zo'n tweede laag was en zo vilein. Daar was zij uniek in, ik heb daar altijd van genoten."

Maandag werd bekend dat Bijl donderdag op 71-jarige leeftijd was overleden aan de gevolgen van een zware hersenbloeding die haar in 2015 trof. "Tot daarvoor was ze zo scherp als een mes. Ik wil er niet te veel over zeggen, ik vind het te privé of te ongemakkelijk, maar van die strijd hebben we wel wat gezien natuurlijk."

Zorg

Van den Ende heeft diep respect voor de mensen die de afgelopen jaren voor Bijl hebben gezorgd. "Ik wil niet doen of ik de man was achter Martine Bijl. Dat was Berend en dat waren de mensen die voor haar zorgden, familie van haar, familie van hem. Die hebben dat zo geweldig gedaan. Die hele periode van herstel, van hoop. Van ineens weer minder hoop, op en af. Ze heeft gevochten om te herstellen, zó haar best gedaan. Positief, dan weer negatief. Het is een bijzondere vrouw van wie we vandaag afscheid gaan nemen."

De theaterproducent heeft samen met Omroep Max en de NPO een eerbetoon aan Bijl gemaakt. Dat wordt vrijdagavond uitgezonden op NPO 1.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren