Duizenden opnames verwoest bij brand Universal

Door ANP, woensdag 12 juni 2019 11:10, bron: ANP

LOS ANGELES - De brand die elf jaar geleden woedde in een deel van de Universal Studios Hollywood in Californië heeft veel meer schade aangericht dan gedacht. Door het vuur gingen zo'n half miljoen audio-opnames verloren, waaronder niet-uitgebrachte nummers van tientallen bekende artiesten. Dat schrijft The New York Times op basis van eigen onderzoek. De krant spreekt van "de grootste ramp in de muziekgeschiedenis".

De brand woedde op 1 juni 2008. Universal meldde destijds dat alleen de attractie King Kong was vernietigd evenals een opslag waarin oude kopieën van video's lagen. Nu blijkt dat er ook muziek verloren ging in de vlammenzee.

Het betreft masteropnames van artiesten als Billie Holiday, Louis Armstrong, Bing Crosby, Ella Fitzgerald en Judy Garland en vermoedelijk ook een van de vroegste opnames ooit van Aretha Franklin. Op de lijst van 'slachtoffers' staan verder namen als Ray Charles, B.B. King, The Four Tops, Neil Diamond, Sonny & Cher, Joni Mitchell, Cat Stevens, Elton John, Eric Clapton, The Eagles, Aerosmith, The Police, Sting, R.E.M., Janet Jackson, Guns N’ Roses, Mary J. Blige, No Doubt, Snoop Dogg, Nirvana, 2Pac, Eminem en 50 Cent.

Volgens The New York Times was Universal er destijds alles aan gelegen om het verlies geheim te houden om vooral gezichtsverlies bij artiesten te voorkomen.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren