Utrecht en Amsterdam vieren 50 jaar Woodstock

Door ANP, woensdag 19 juni 2019 20:58, views: 12, bron: ANP

UTRECHT - Het theaterconcert Woodstock wordt op 16 en 17 augustus nog tweemaal opgevoerd in TivoliVredenburg in Utrecht en het Concertgebouw in Amsterdam. Het is die dagen exact een halve eeuw geleden dat het iconische festival plaatsvond in de VS.

In One Night of Peace and Music belicht regisseur Frank Lammers de mooie en lelijke kanten van het roemruchte evenement. De hits van Woodstock worden tijdens het concert gezongen door Paul de Munnik, Pablo van de Poel, Anne Soldaat, Stephanie Struijk en Ricky Koole.

Ook keert de met een Oscar bekroonde documentaire Woodstock, over het beroemde festival dat in 1969 plaatsvond, eenmalig terug in de Nederlandse bioscopen. De film wordt in het weekend van 17 en 18 augustus vertoond. Op zaterdag draait de film op het festival Lowlands, op zondag volgt een vertoning in bioscopen door het hele land.

De zogenoemde 'director's cut' van de documentaire duurt bijna vier uur en biedt volstrekt unieke beelden van het evenement. De kaartverkoop voor deze eenmalige terugkeer van de film gaat dinsdag van start.

Drank en drugs

Woodstock vond in augustus 1969 drie dagen plaats op een enorm weiland in de staat New York vlak bij het plaatsje Bethel, dat toen bekendstond als het centrum van de hippiecultuur. Het evenement werd door bijna een half miljoen mensen bezocht. Ondanks het overdadige drank- en drugsgebruik vond er nauwelijks geweld plaats op het terrein. Toch riep de politie uiteindelijk de noodtoestand uit omdat het terrein niet berekend was op het enorme aantal bezoekers.

Op Woodstock traden vrijwel alle grote artiesten van die tijd op: Joe Cocker, Creedence Clearwater Revival, Crosby Stills Nash & Young, Grateful Dead, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Melanie, The Who en Santana. Het weiland werd in 2017 uitgeroepen tot historisch erfgoed.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren