'Reclamevrije NPO plan met alleen verliezers'

Door ANP, dinsdag 2 juli 2019 09:59, views: 10, bron: ANP

HILVERSUM - "Wie denkt dat een reclamevrije omroep een goed idee is, moet dit eerst even lezen." Met die kop boven een paginagrote advertentie in het AD protesteren de reclamebrancheverenigingen tegen de plannen van het kabinet om de NPO grotendeels reclamevrij te maken. Naar hun mening is het een plan met alleen maar verliezers.

Volgens de verenigingen klinkt het als een "sympathiek idee", maar is dat het allerminst. "Concreet komt het erop neer dat de overheid zomaar 100 miljoen euro van de rijksbegroting weggooit. Geld dat vervolgens in de zakken verdwijnt van buitenlandse partijen als RTL, Facebook en YouTube, die wel reclame maken."

De branche wijst erop dat het aanbod zal verschralen. "We gaan dus meer betalen voor minder kwalitatieve programma's en minder goede journalistiek. (...) Met dit plan zakt Nederland cultureel gezien nog verder weg en jagen we de kijkers naar buitenlandse partijen als Netflix, Disney, Sky en Amazon, die wel begrijpen hoe je geld kunt verdienen met cultuur."

Vorige maand kondigde het kabinet de plannen voor een deels reclamevrije NPO aan. Naast het inperken van reclames wordt NPO 3 meer een plek voor regionaal nieuws.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren