logo songteksten.net

‘Goede doel Serious Request no brainer’

HILVERSUM - Het goede doel waarvoor 3FM Serious Request: The Lifeline dit jaar geld inzamelt, was snel gekozen. "Het was voor mij meteen een no brainer", zegt zendermanager Sharid Alles tegen BuzzE.

Ook haar collega’s waren er snel uit. "We hebben drie mogelijke thema’s, waar het Rode Kruis mee kwam, besproken. Unaniem is gekozen voor de slachtoffers van mensenhandel." Wie zich wat meer in het onderwerp verdiept, "wordt bij de strot gegrepen". "Je maag draait zich om."

Niet alleen het aantal van 25 miljoen slachtoffers per jaar is aangrijpend volgens Alles. "Het voelt een beetje als ver van ons bed. Maar het speelt ook in Nederland. Jaarlijks komen per middelbare school gemiddeld twee meisjes in aanraking met loverboys."

Niet oplossen, wel helpen

Het geld dat dit jaar wordt ingezameld met de actie van NPO 3FM gaat onder meer naar voorlichting op scholen. "Dat gebeurt eigenlijk nauwelijks in Nederland", weet Alles. "Terwijl die paar keer dat een leraar op eigen initiatief vertelt over loverboys, over de manier van ronselen, de chantage rond chatten en naaktfoto’s, dat dan kinderen in de klas opstaan en zeggen: hé, dat heb ik een keer meegemaakt."

Maar mensenhandel gaat over meer dan alleen loverboys, en de radiozender wil zich "niet alleen inzetten voor Nederland". "Er zijn grofweg drie vormen van mensenhandel: gedwongen prostitutie, gedwongen worden om voor een appel en een ei te werken en gedwongen criminaliteit. We kunnen het niet oplossen, maar wel helpen."

Mooie route

Voor het tweede jaar op rij ziet Serious Request er anders uit. In 2018 introduceerde 3FM The Lifeline, een flinke wandeltocht voor zes dj’s. Zij liepen naar TivoliVredenburg in Utrecht, het zenuwcentrum van de actie. Zo’n hoofdkwartier is er dit jaar niet. "De focus komt volledig op de route te liggen", zegt de zendermanager, die nog niet al te veel prijs wil geven over hoe de actie er dit jaar precies uit zal zien.

Wel is duidelijk dat de dj’s dit jaar van Goes naar Groningen lopen. "We gaan voor één route in plaats van drie, waardoor we een veel grotere afstand kunnen afleggen. Het is een mooie route en dat Serious Request niet eerder in Zeeland is geweest, speelde mee." Welke plaatsen de dj’s aandoen op hun wandeltocht, maakt de zender later bekend.

Aanpassingen

Over een paar maanden maakt 3FM bekend welke zes dj’s, in drie duo’s door het land trekken. "Ze weten het zelf ook nog niet. Na de zomer krijgen ze het te horen, dus ze kunnen tijdens hun vakantie nog rustig op het strand liggen", lacht Alles.

Vorig jaar trokken de duo’s Sander Hoogendoorn en Eva Koreman, Jorien Renkema en Rob Janssen en Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen te voet door het land. Zij hadden het zwaar, onder meer vanwege de zware rugzak met apparatuur die mee moest. "We zijn nog druk bezig met aanpassingen", zegt Alles daarover. "De rugtassen waren heel zwaar, we kijken nu naar een andere oplossing."

De zes dj’s die gaan stappen hebben in ieder geval één groot voordeel: ze hebben meer tijd om zich voor te bereiden. "Vorig jaar waren we hartstikke laat en was er minder tijd om goed te trainen. Ik ga er nu van uit dat de dj’s die gaan lopen ook echt een aantal maanden hebben om goed te trainen."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren