logo songteksten.net

'Songfestival past heel erg bij Rotterdam'

ROTTERDAM - Als het Eurovisiesongfestival volgend jaar neerstrijkt in Rotterdam, dan zullen de vele bezoekers zich helemaal thuis voelen in de havenstad. Volgens wethouder Said Kasmi past het songfestival "heel erg bij Rotterdam".

"Het is een groot feest dat staat voor een aantal dingen waar wij als stad ook voor staan", zegt Kasmi, die de komst van het songfestival "ontzettend belangrijk" vindt voor zijn stad, voor de camera van het ANP. "Het Eurovisiesongfestival staat voor jezelf mogen zijn, de vrijheid om jezelf te mogen zijn, maar ook voor een heel divers festival. We leven hier met meer dan 170 nationaliteiten bij elkaar, dus het feest past heel erg bij de Rotterdammers."

Die Rotterdammers hebben nu al zin in het songfestival, merkt de cultuurwethouder. "Ik krijg elke dag mailtjes van mensen die zich aanmelden om als vrijwilliger te helpen bij het evenement straks." Dat het songfestival leeft in Rotterdam, merkt Kasmi dagelijks. "Als ik rondfiets of ergens loop zeggen mensen: je gaat het toch wel binnenhalen?!"

Zorgen

Rotterdam, dat Ahoy in de strijd gooit, neemt het nog op tegen Maastricht, dat alles uit de kast trekt om het songfestival in het MECC te huisvesten. "Uiteraard krijg ik daar ook iets van mee", zegt Kasmi. "Ik weet dat Maastricht met heel veel enthousiasme aan het werk gaat. Wij hebben ons best gedaan op een heel mooi en goed bidbook en hebben een heel goed locatiebezoek gehad vandaag. Mocht de organisatie toch besluiten om naar Maastricht te gaan, dan wens ik ze heel veel succes en hoop ik dat ze er een groot feest van gaan maken."

Sommige Rotterdammers zien het liedjesfestijn liever naar Limburg gaan, geeft de wethouder toe. "Er zijn ook mensen die zich zorgen maken over bijvoorbeeld de kosten. Maar wij kunnen heel goed uitleggen waarom we dit doen."

Goed nieuws

De gemeente "is ervan overtuigd" dat de investering van zo’n 15 miljoen euro zich de komende jaren gaat terugverdienen. "Ik weet dat bij de afgelopen edities ongeveer 226 miljoen mensen naar het songfestival keken. Als daarvan maar een heel klein percentage, zeg 3 procent, besluit ‘hè, ik wil die stad in het echt zien’, dan komen ze hier. Dat zorgt voor werkgelegenheid, dat zorgt voor geld. Wij gaan ervan uit dat ook dit evenement de stad heel veel gaat opleveren."

Na het locatiebezoek van de songfestivalcommissie van de NPO, AVROTROS en NOS kan Rotterdam nu alleen nog maar afwachten. Volgende maand wordt de stad die het internationale muziekfestijn mag huisvesten gekozen. "Alle verrassingen die we hadden, hebben we in het bidbook opgenomen. We staan in de startblokken om het grootste evenement naar Rotterdam te halen en we hopen op goed nieuws."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren