Koen van Dijk mocht bij Sondheim langskomen

Door ANP, vrijdag 19 juli 2019 09:41, views: 16, bron: ANP

AMSTERDAM - Componist en tekstschrijver Koen van Dijk heeft toen hij studeerde zijn grote idool, collega Stephen Sondheim ontmoet. Sondheim was verantwoordelijk voor de liedteksten van musicalklassiekers als West Side Story, Sweeney Todd en Into the Woods.

Toen Van Dijk studeerde en zijn eerste stappen als vertaler zette, stuurde hij heel brutaal een brief met vragen naar een theater waar een stuk van Sondheim te zien was. De Nederlander kreeg wonderwel antwoord van zijn grote held; na nog twee brieven nodigde Van Dijk zichzelf uit bij Sondheim. "Ik heb mijn laatste spaargeld bij elkaar gelegd om naar New York te vliegen", bekende Van Dijk vrijdag in het VPRO-programma Nooit meer slapen.

"Ik ben anderhalf uur binnen geweest; het was wat Amerikanen noemen een ‘lifechanging experience", aldus Van Dijk. "Ik had nog nooit iets wezenlijks gedaan in het theater, maar ik werd serieus genomen door mijn allergrootste held door de vragen die ik stelde."

Gelukstelegram

Van Dijk nodigde Sondheim in de jaren negentig uit voor de première van zijn musical Cyrano, toen deze op Broadway te zien was. "Hij doet dat nooit, hij heeft een hekel aan premières", aldus de Nederlandse componist. "Dan valt iedereen hem lastig en moet hij zeggen wat hij ervan vindt. Maar ik kreeg op de dag van de première wel een gelukstelegram van hem: ‘Welcome to Broadway’. Die heb ik ingelijst en koester ik tot op de dag van vandaag."

Van Dijk heeft recent de hitmusical Fun Home vertaald, die eind juli in Amsterdam te zien is. Fun Home won in 2015 vijf Tony Awards, de belangrijkste Amerikaanse theaterprijs, waaronder die voor beste musical. Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Alison Bechdel. Het verhaal gaat over de lesbische Alison die worstelt met de complexe relatie met haar overleden vader.

De hoofdrollen worden gespeeld door Renée van Wegberg, Marjolein Keuning, Ad Knippels en Mitch Wolterink.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren