Van Dam doet weer aangifte tegen Brandt Corstius

Door ANP, dinsdag 23 juli 2019 19:11, views: 15, bron: ANP

HILVERSUM - Gijs van Dam gaat nogmaals aangifte doen tegen Jelle Brandt Corstius. Dat laat zijn advocaat Peter Plasman weten aan RTL Boulevard.

"We gaan vandaag voor een derde keer aangifte doen tegen Jelle Brandt Corstius wegens smaad en laster", stelt Plasman. "Hij heeft in een verklaring die hij vandaag publiceerde opnieuw laten blijken dat hij wil opkomen voor mannelijke slachtoffers van seksueel geweld. Daarmee impliceert hij opnieuw dat hij verkracht is en daar kan maar één naam mee in verband worden gebracht, namelijk die van mijn cliënt."

Het hof bepaalde dinsdag dat journalist Jelle Brandt Corstius zich alsnog voor de strafrechter moet verantwoorden voor het in de landelijke media en in een persbericht uiten van beschuldigingen van verkrachting. De rechter moet gaan beoordelen of er sprake is van smaad.

Eerder had het Openbaar Ministerie (OM) besloten Brandt Corstius niet te vervolgen, maar daartegen had tv-producent Gijs van Dam bezwaar gemaakt. Tegen hem waren de beschuldigingen van Brandt Corstius gericht. Van Dam heeft de aantijgingen altijd tegengesproken.

DWDD en Trouw

Brandt Corstius deed zijn beschuldigingen in 2017 in het dagblad Trouw, het tv-programma De wereld draait door en in het Radio 1 Journaal, zonder de naam van zijn vermeende verkrachter te noemen. Wel bevestigde hij later dat het een man betrof die tegelijk met hem had gewerkt bij het programma Barend en Van Dorp. Naar aanleiding van deze uitlatingen werd Van Dam onderwerp van speculaties.

Ook plaatste Brandt Corstius een persbericht op de website medium.com toen bleek dat het OM Van Dam wegens gebrek aan bewijs niet zou vervolgen voor het drogeren en verkrachten. Daarin herhaalde hij de beschuldigingen. Van Dam deed enkele malen aangifte van smaad.

'Naam nooit genoemd'

Brandt Corstius stelde destijds dat hij zijn uitlatingen deed in het kader van de #MeToo-discussie en daarom niet vervolgd zou moeten worden. Het hof vindt strafrechtelijke vervolging wel nodig, omdat het om meerdere beschuldigingen van een ernstig misdrijf gaat, geuit in landelijke media. Ook ziet het hof een algemeen belang in vervolging.

De advocaat van Brandt Corstius stelt dat het nooit de bedoeling is geweest dat de naam van de vermeende verkrachter bekend zou worden. Van Dam kwam er destijds zelf mee naar buiten, aldus Meijering. Volgens hem is Brandt Corstius zelf ook publiekelijk ernstig belasterd door de zaken om te draaien en hem tot dader te bestempelen, aldus de advocaat.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren