Nobelprijswinnaar Toni Morrison (88) overleden

Door ANP, dinsdag 6 augustus 2019 16:04, bron: ANP

De Amerikaanse schrijfster Toni Morrison is op 88-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat heeft haar familie laten weten. Zij won in 1993 de Nobelprijs voor Literatuur.

Ze was de eerste zwarte schrijfster die de Nobelprijs voor Literatuur kreeg. Ook is ze voor de roman 'Beloved' uit 1987 onderscheiden met de Pulitzer-prijs.

Morrison heette eigenlijk Chloe Anthony Wofford. Ze werd op 18 februari 1931 geboren in een klein industriestadje in de staat Ohio. Ver weg van de plantages in het zuiden en de getto's in de grote steden; ver weg van de zwarte erfenis waarover ze later zo beeldend zou schrijven. Morrison studeerde Engels en Amerikaanse literatuur en gaf in de jaren vijftig les aan verschillende universiteiten.

Vrouwenthema

Haar eerste boek 'The Bluest Eye' verscheen in 1970. Daarna volgden succesromans als 'Sula', 'Song of Solomon' en 'Tar Baby'. Het vrouwenthema leverde met 'Beloved' haar grootste succes op. In dat boek vertelt Morrison het verhaal van een zwarte vrouw, die haar kinderen liever doodt dan dat deze moeten terugkeren naar het slavenleven. Morrison vertelt de slavenverhalen in een magisch-realistische stijl, waarin het traumatische verleden van de zwarte bevolking telkens terugkeert. Het boek is in 1998 verfilmd met daarin een hoofdrol voor Oprah Winfrey.

Na het winnen van de Nobelprijs schreef ze onder meer nog de roman 'Paradise' (1998). Het verhaalt over de geschiedenis en sociale onrust in een klein zwart stadje, vanaf het moment dat de stad ontstaat, tot de seksuele en sociale revolutie in het midden van de 20e eeuw.

Morrison was tussen 1958 en 1964 getrouwd met de Jamaicaanse architect Harold Morrison. Met hem kreeg ze twee zoons. Een van haar zoons overleed in 2010 op 45-jarige leeftijd aan kanker.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren