logo songteksten.net

Prince sluit eerste dag North Sea Jazz dampend af

(Novum) - De 36e editie van het North Sea Jazz festival is vrijdag van start gegaan. In een nagenoeg uitverkocht Ahoy konden bezoekers de eerste dag genieten van grote namen zoals BB King, Paul Simon, Natalie Cole en Pharaoh Saunders. Maar de meest besproken artiest van het festival is zonder twijfel Prince, die alle drie de festivaldagen afsluit met een nachtoptreden.

De geruchtenmolen over het muziekfenomeen draaide de afgelopen week op volle toeren. Fans verzamelden zich donderdagavond voor de deur van de Amsterdamse poptempel Paradiso in de hoop dat Prince een van zijn befaamde onaangekondigde shows zou geven. Hun hoop bleek tevergeefs, ze zouden nog een dag moeten wachten voor ze hun held in Ahoy mochten zien.

Daar deed zich de merkwaardige situatie voor dat zich zowel binnen als buiten het festivalterrein vanaf 's middags lange rijen met Prince-aanbidders vormden, die hun plekje vooraan wilden veiligstellen. Zo misten zij de aftrap van het festival door Ahmad Jamal en het eerste optreden in de grootste zaal van Ahoy van Matt Scofield. Daarna was het daar de beurt aan oudgediende Paul Simon, die veel nummers liet horen van zijn meeste bekende album Graceland.

Janelle Monáe bewees waarom zij geldt als een van de grootste beloften van de nieuwe generatie soulzangeressen. Met een optreden in de traditie van de uitbundige shows van George Clinton en een androgyne uitstraling die doet denken aan Grace Jones wond ze het sportpaleis moeiteloos om haar vinger.

Een stuk ingetogener ging het er aan toe in de vele kleine zalen, waar onder meer de breekbare fusion van Kneebody en de bop van Liam Sillery Quintet de jazzliefhebber op zijn wenken bediende. BB King bewees dat hij ondanks zijn 85-jarige leeftijd nog steeds een van 's werelds beste bluesgitaristen is.

Maar het optreden waar het langst over zal worden nagepraat was zonder twijfel de dagafsluiter van Prince. Om half twee 's nachts betrad hij het podium, en wat volgde was een dampende twee uur durende funkshow. Prince werd bijgestaan door saxofoonlegende Maceo Parker, bassist Larry Graham en ook Janelle Monáe mocht het refreintje van A Love Bizarre meezingen. Maar er was er maar eentje de baas op het podium, en dat was de kleine Amerikaan.

Tal van zijn grootste hits passeerden de revue, zoals Controversy, Musicology en If I Was Your Girlfriend. Zijn wijd uitgesponnen toegift Purple Rain zorgde voor magie in het anders zo sfeerloze Ahoy en na zijn laatste nummer Kiss zat rond iets voor vier uur de show erop. Nog twee te gaan.

Zaterdag treden onder meer Chaka Khan, Toots Thielemans, Seal en Candy Dulfer op. Ook dan zal de grote vraag weer zijn: wie nodigt Prince uit om een riedeltje mee te spelen?

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren