logo songteksten.net

Toekomstmuziek en meligheid bij North Sea Jazz

(Novum) - De derde dag van het North Sea Jazz festival was er een van ingeloste beloftes en niet nagekomen beloftes. Het waren vooral de jongere artiesten die indruk maakten op de afsluitende zondag. Het zo goed als uitverkochte festival weet zich verzekerd van een nieuwe aanwas van muzikanten die het festival in Ahoy kan dragen als de oude generatie jazzhelden wegvalt.

Zo mochten het Nationaal Jeugd Jazz Okest onder leiding van Benjamin Herman en het piepjonge afrobeatcollectief Jungle by Night optreden op het enige buitenpodium van Ahoy. In de zaal die was ingericht voor elektronische jazz was het James Blake die met zijn betoverende en slome post-dubstep een wonderlijke en magische sfeer wist op te roepen.

De 21-jarige Brit bewees dat hij niet alleen het lieverdje van de recensenten, maar ook van het massaal toegestroomde publiek is. "We love you James!", schreeuwde een bezoeker tijdens een van de vele stiltes die Blake liet vallen in zijn nummers.

Rapper Snoop Dogg zou zijn debuutalbum Doggystyle integraal komen opvoeren, compleet met liveband, zo werd aangekondigd. Een veelbelovende formule, maar het optreden in een uitpuilende hoofdzaal bleef helaas hangen in meligheid.

Een band was in geen velden of wegen te bekennen, in plaats daarvan draaide een dj de beats, niet zelden van nummers die helemaal niet van Doggystyle afkomstig zijn. Zo gaven tijdens 50 Cents P.I.M.P. drie schaars geklede vrouwen Snoop een lapdance en in de theatrale filmpjes die vertoond werden tussen de nummers schoot gangster Snoop iedereen overhoop. Het kwam allemaal wat puberaal en clichématig over.

De ware jazzliefhebbers konden zich ondertussen verkneukelen bij Herbie Hancock, Wayne Shorter en Marcus Miller die een eerbetoon aan Miles Davis brachten, of bij Eddie Palmieri, de 75-jarige pianist die verklaarde nog nooit met meer plezier gespeeld te hebben dan met zijn huidige drie bandleden. De lol straalde inderdaad van het kwartet af.

Alles wat jong en hip was had zich verzameld voor het podium van Flying Lotus. De gevierde beatmaker uit Los Angeles liet horen dat hiphop, dubstep en jazz dichter bij elkaar liggen dan verwacht.

Terwijl de helft van het publiek de piepende en gierende elektronica vanaf een zitplaats over zich liet komen, stond de andere helft te dansen en te springen alsof het de laatste dag op aarde was. Dit was de veelbelovende toekomst van jazz.

Bootsy Collins sloot het reguliere deel van het festival af met een dampende funkrevue. Hier mocht Snoop ook even komen meedoen, en werd duidelijk wat het verschil is tussen ingeblikte beats van een dj en de groove die de bijna twintigkoppige band van Collins.

Prince, die zijn drieluik afsloot met een overtuigende show, vatte het treffend samen: "Het gaat allemaal om echte muziek, gespeeld door echte muzikanten, voor echte muziekliefhebbers."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren