logo songteksten.net

'Pierre Bokma is de Marlon Brando van de lage landen'

De Belgische acteur Kevin Janssens speelde al veel opmerkelijke rollen. Maar nog nooit was hij een hele film naakt in beeld te zien, zoals in de absurdistische existentiële komedie De Patrick die vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen draait. Hij speelt een klusjesman op een naturistencamping.

"Deze film gaat niet over naakt; het naakt is het kostuum van de personages", legt de 40-jarige Janssens daags voor de Nederlandse release uit. "Of eigenlijk is het naakt een personage op zichzelf. De personages kunnen zich nergens achter verstoppen, what you see is what you get."

Uiteindelijk gaat de film over rouw, vindt hij. "Patrick rouwt om zijn verdwenen hamer en om zijn vader. Hij gaat op zoek naar een soort verlossing, een wedergeboorte, een loutering. Het lijkt in eerste instantie wellicht een simpel plot. Maar er zitten ondertussen zoveel lagen in het verhaal; De Patrick is geen film die je aan de hand neemt en zegt wat je moet denken en voelen als kijker."

Onthaasting en tevredenheid

Het verhaal pleit voor onthaasting en meer tevredenheid met het leven; Patrick is een man zonder enige ambities. "We leven in een heel gejaagde wereld", stelt de Belgische ster. "Je moet álles hebben tegenwoordig: Twitter, Instagram, je móet mee gaan in de ratrace van het leven. Dat zijn allemaal zaken waar Patrick totaal niet mee bezig is. Integendeel, hij is gewoon heel gelukkig met wat hij heeft. Ik denk dat veel mensen daar nog wel iets van kunnen leren."

Janssens deelde de set met Pierre Bokma, die een belangrijke bijrol vertolkt als leider van de nudistencamping. "Hij is een held, hij is toch de Marlon Brando van de lage landen wat mij betreft", prijst de Vlaamse ster. "Het is een ontzettend fijne acteur om mee samen te werken. Niet alleen is Pierre een fijn, warm, enorm geestig mens. Maar hij is ook bijzonder aangenaam om naar te kijken en van te ‘stelen’, als collega."

De hoofdrolspeler keek gefascineerd naar het spel en de voorbereidingen van Bokma op de set. "Hij is heel collegiaal in zijn spel, heel vrijgevig; Pierre past zich graag aan of legt andere accenten of nuances in een take om zijn tegenspelers beter tot hun recht te laten komen. Hij biedt de ruimte om anderen ook de kans te bieden andere accenten te laten leggen; heel intrigerend en inspirerend."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren