logo songteksten.net

Henny Vrienten levert zijn 'laatste' album af

Henny Vrienten brengt vrijdag zijn laatste fysieke soloalbum van zijn muzikale carrière uit. Tussen de regels is het derde deel van zijn muzikale autobiografie, die volgens de muzikant nu helemaal af is.

Het eerste deel van het drieluik verscheen in 2014 en heette En toch…, een jaar later volgde het tweede deel Alles is anders. De drie titels van de albums vormen samen de zin ‘En toch.. alles is anders tussen de regels’. Vrienten: "Ik geloof dat je altijd beter moet kijken dan je keek en dat je beter moet lezen dan je leest. Ik verstop graag wat, dat moet je zoeken."

Een biografie in boekvorm is niet aan Henny Vrienten besteed. Ook een officiële biografie over de legendarische band Doe Maar komt er niet, zo sprak hij af met de overige bandleden. "Een boek over muzikanten is vaak wat saaie lectuur, daarom koos ik voor een muzikale autobiografie", vertelt Vrienten aan BuzzE.

Doorsnee

"Ja, een boek over Keith Richards, dat is wel een uitzondering. Daarin kan ik me vergapen aan zijn wilde leven", gaat Vrienten verder. "Maar een boek over mij zou echt het saaiste boek ter wereld worden, met hele saaie feiten. Bovendien moet je in een biografie de allerleukste verhalen vaak weglaten."

Het derde deel van Vrientens drieluik bevat dertien nummers. "Het zijn liedjes over mezelf en mijn omgeving. Een van de liedjes is Carnaval, over de naderende dood en geestelijk verval. Maar er staan ook liedjes op over de geboorte en jeugd, echt een doorsnee van mijn leven. Ik heb daar heel zorgvuldig naar gekeken, maar een liedje laat zich niet totaal regisseren. Soms gaat een liedje over net iets anders dan je had gedacht, dat moet je toestaan."

Alleen maar live

Tussen de regels is vermoedelijk het laatste fysieke album dat Henny Vrienten uitbrengt, verzekert de muzikant zijn publiek. "Ik bedacht me laatst: 'waarom moet alles wat je maakt op een drager?' In de negentiende eeuw kon je muzikanten alleen maar horen als ze live op straat optraden. Dus als ik nog een nieuwe plaat ga maken, ga ik die ook alleen maar live ten gehore brengen."

Vrienten heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt bij het maken van Tussen de regels. Hij legde zichzelf restricties op. "Ik wilde een plaat maken zoals ik zelf zou hebben gemaakt in 1962, met een slechte oude gitaar en zonder stemapparaten. Ik heb dus met mijn oren gestemd. Door deze beperkingen werd het maken heel erg leuk. Als instrument koos ik een basgitaar uit 1958, die ik al tientallen jaren had hangen maar niet gebruikte. Daarmee kreeg ik een specifieke sound uit de jaren ‘60. Ik ben er heel blij mee."

Doe Maar

Anders dan zijn bij zijn vorige album maakt Vrienten met Tussen de regels geen uitgebreide theatertournee. "Ik ga niet de bühne op", klinkt het. Als reden geeft Vrienten dat hij vanaf februari enkele maanden op tournee gaat met het trio Vreemde Kostgangers, dat hij vormt met Boudewijn de Groot en George Kooijmans. En in het najaar van 2020 staat een nieuwe tournee met Doe Maar gepland. "De vorige tournee langs clubs is zo goed bevallen, dat we besloten dit nog een keer te gaan doen."

Vrienten zit bepaald niet stil, want hij werkt ook aan een musicalproject. Eerder schreef hij nummers voor de musicals Ciske de Rat en Petticoat. "Ik heb de tijd, ik ben gepensioneerd", zegt Vrienten op de vraag waar hij de tijd vandaan haalt. "Ik voel dat ik dit moet doen. Er is niets zo leuk als met vrienden op het podium te staan en muziek te maken."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren