logo songteksten.net

Suzan & Freek lanceren 'puur en persoonlijk' debuutalbum

Na hun nummer 1-hit Als het avond is en de opvolger Blauwe dag was het voor Suzan & Freek tijd voor een album. Vrijdag is het zover, dan verschijnt hun debuutplaat. "Eindelijk kunnen we ons muziekkindje naar buiten brengen."

Eind november brachten de twee hun eerste zelfgeschreven nummer uit. Als het avond is bestormde de hitlijsten en betekende de grote doorbraak voor het koppel uit de Achterhoek. In die tijd legden ze ook meteen de basis voor hun eerste album, Gedeeld door ons. "We hadden toen veel tijd om aan allerlei liedjes te werken", vertelt Suzan. "In de zomer hebben we al die liedjes verzameld en toen bleek dat we al een heel album vol hadden. Het ging eigenlijk heel snel."

Op de plaat staan tien zelfgeschreven nummers, waaronder hun twee eerder uitgebrachte singles. Die laten volgens de zangeres goed horen wie Suzan & Freek zijn en waar ze voor staan. Het duo putte voor de teksten dan ook uit ervaringen in hun eigen leven. "Ze gaan voornamelijk over dingen die we meemaken. De leuke en minder leuke dingen. Maar ook over ons gevoel. Het is allemaal heel puur."

Reacties

Het nummer Blauwe dag, hun tweede single is, ontstond bijvoorbeeld in de auto op de terugweg na een optreden. "We hadden het er samen over hoe goed het ging, met ons en met de muziek. Maar dat dat ook anders kan gaan in de toekomst. Zijn we er dan ook voor elkaar?, vroegen we onszelf af."

Omdat de nummers heel persoonlijk zijn, is de lancering een spannend moment voor het muziekduo. Ruim driekwart jaar werkten ze aan de plaat die voelt als hun "muziekkindje". "Het is heel spannend om dat naar buiten te brengen", bekent Suzan. "Maar ik vind het ook heel leuk om iedereen de liedjes te laten horen. Eigenlijk kan ik niet wachten op de reacties."

Eigen draai

Gedeeld door ons is volledig Nederlandstalig, maar loopt qua muziekstijlen behoorlijk uiteen. Zo zijn er liedjes met hiphopinvloeden en is er disco en funk op te horen. Toch zijn ze wel allemaal in "Suzan & Freek-stijl", verzekert Suzan. "Wat dat dan is? Ik denk dat het het beste te omschrijven is als Nederpop. Aan al die verschillende stijlen geven we wel onze eigen draai. En we zingen veel samen. Die tweestemmigheid is denk ik ook wel echt ons."

Behalve een nieuw album trapten Suzan & Freek deze week ook hun theatertour af. Hun eerste optreden vond plaats in Amstelveen en de komende maanden trekken ze door het land en staan ze met hun show in 25 zalen. Gewend aan het succes en de bekendheid is Suzan nog niet. "Ik ben nog altijd verrast als ik ons nummer in de supermarkt hoor. Het is nog steeds heel bizar."

De blondine, die opgroeide in het Gelderse dorp Zieuwent, had nooit gedacht door te kunnen breken als artiest. "Het stond zo ver van me af. Hoe groot is de kans nou dat het je lukt om echt door te breken? Het was ook nooit onze ambitie om beroemd te worden, we wilden gewoon muziek maken", zegt ze over de tijd waarin ze samen met Freek covers opnam en deelde via Facebook. "Maar nu het zover is, genieten ze er beiden van. "Het is toch wel een soort droom die uitkomt. Ik zie het als een groot compliment voor onze muziek."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren