logo songteksten.net

Cast Stanley H. begrijpt fascinatie voor true crime

Kijkers kruipen maar wat graag voor de buis als het gaat om verhalen over misdaad. Televisieseries die zijn gebaseerd op true crime schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Zo ook de nieuwe KRO-NCRV-serie Stanley H., over de Nederlandse crimineel Stanley Hillis, die vanaf 13 oktober te zien is op NPO 3. De cast van de serie snapt maar al te goed waarom televisiekijkers zo gefascineerd zijn door dergelijke verhalen.

"Boeven bepalen hun eigen regels om dingen te doen en stiekem wil iedereen dat" , legt regisseur Tim Oliehoek uit aan BuzzE. "Wij hebben allemaal zoiets van: dat doe je niet, en zij bepalen: wij doen het lekker wel. Stiekem wil je weten hoe dat zou zijn en het triggert, veilig vanaf de bank, je duistere kant."

Die herkenning van de schaduwkant maakt het volgens Jochum ten Haaf, die in de huid kruipt van rechercheur Ewald Polmans, interessant om naar te kijken. "Het is het duistere dat ons aantrekt. Het zijn mensen die op zeer extreme wijze buiten de norm treden terwijl wij keurig naar ons werk gaan. Ik denk dat iedereen wel eens heeft gedacht: wat als ik een misdaad zou plegen, hoe zou ik daar dan mee weg komen?"

Intrigerend

Jeroen Spitzenberger, die Stanley speelt, denkt daarnaast dat ook het bijna mythische van criminelen de kijker intrigeert. "Ze komen in de media, hebben spannende bijnamen of afgekorte namen en mensen willen al snel weten wat de menselijke kant van zo’n persoon is. Ze weten dat die er zit en dat klopt ook. Het zijn ook mensen die wakker worden en vol met gedachten en twijfels zitten."

Maar kijkers willen ook graag de rechercheur spelen en de misdaad vanaf de bank oplossen, denkt acteur Steef Cuijpers. "Negen van de tien kijkers weet al halverwege zeker wie het gedaan heeft en het geeft natuurlijk een kick als dat blijkt te kloppen of als je juist verrast wordt door de conclusie", zegt Steef, die in de serie te zien is als rechercheur Arnold Kortekaas. Ook de interactie tussen de "schurken" en de politie houdt kijkers volgens Vincent Linthorst, die crimineel Dick Beumer speelt, aan de buis gekluisterd. "Dat kat-en-muis-spel is hartstikke spannend."

Investering

True crime leent zich volgens de cast goed voor een serie omdat uitgebreid de tijd kan worden genomen om een verhaal te vertellen. "Mensen houden van complexe en diepgaande verhalen waarbij ze een investering in karakters maken en in een wereld die ze niet kennen", zegt Jeroen. "Een film beslaat gemiddeld twee uur en daarbinnen moet een heel universum zich voltrekken terwijl je je bij een serie op een meer diepgaande manier kan vereenzelvigen met de personages."

Voor Stanley H., dat zich tussen 1971 en 2011 afspeelt, werkt het ook goed om het verhaal in een serie te stoppen. "De tijdspanne is lang en de ruimte die er nu wordt genomen, komt het verhaal alleen maar ten goede. Er is in die periode ook heel veel gebeurd en dat moet je niet afraffelen", vindt Steef.

De vier afleveringen van de miniserie hebben ieder een eigen toon en thema, iets wat ook lastiger in beeld zou kunnen worden gebracht in een film. "We laten verschillende tijdsbeelden zien, je ziet Stanley ouder worden en zijn vriendschappen veranderen", schetst de regisseur. "Het is eigenlijk de klassieke filmwet: je leert iemand kennen die je ziet groeien waardoor je met hem meeleeft en alles gunt en dan komen de barstjes en verandert alles."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren