logo songteksten.net

Ivo van Hove: Bowie zou zeker naar Amsterdam komen voor Lazarus

De dag waar Nederlandse David Bowie-fans al maanden naar hebben toegeleefd, is donderdag eindelijk daar. Zijn laatste meesterwerk Lazarus wordt dan voor het eerst opgevoerd in het DeLaMar-theater in Amsterdam. Helaas kan de in 2016 overleden artiest dit zelf niet meer meemaken. Volgens de Vlaamse regisseur Ivo van Hove, die door Bowie zelf werd gevraagd om de voorstelling met hem te maken, zou hij erg trots zijn geweest en zelfs naar Amsterdam zijn afgereisd voor de première.

"Hij zou zeker naar Amsterdam gekomen zijn, want hij hield enorm van Amsterdam", zegt de regisseur voor de camera van het ANP. "Hij heeft hier ook veel vrienden overigens en hij voelde een diepe verbondenheid met de muziekwereld in Nederland. Hij zou het fantastisch hebben gevonden."

Hoewel Bowie een maand na het Broadway-debuut van Lazarus overleed, weet Van Hove zeker dat de zanger volledig achter de productie stond en enthousiast zou zijn over bewerkingen in andere landen. "Hij heeft altijd gezegd: dit was helemaal hoe ik het voor ogen had. Het was zelfs boven zijn verwachtingen."

Onderdeel van nalatenschap

Voor de regisseur is het echter wel gek dat de zanger na de productie in Londen, nu ook niet betrokken is bij die in Nederland. "Maar het rare is dat telkens als ik deze voorstelling maak, hij heel dichtbij is."

Van Hove beseft maar al te goed hoe bijzonder het is om bij Bowies laatste werk betrokken te zijn geweest. "Het is fijn om een beetje onderdeel te zijn van zijn nalatenschap, want het is natuurlijk het allerlaatste dat hij gedaan heeft. Ik heb daar hele heldere en frisse herinneringen aan en ik vind het heel fijn om die ook te delen met het team dat nu aan deze productie werkt."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren