logo songteksten.net

Muzikaal supervisor Lazarus: Bowie was niet bezig met succes

David Bowies laatste werk Lazarus beleeft donderdag zijn Nederlandse debuut in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Voor de cast een spannend moment, maar Bowie zelf zou weinig last van zenuwen hebben gehad. De in 2016 overleden artiest was helemaal niet zo bezig met het hebben van succes. Dat vertelt Henry Hey, de muzikaal supervisor van Lazarus, aan BuzzE.

Henry werkte al met Bowie aan de oorspronkelijke Broadway-versie, die vlak voor zijn dood in première ging. "Ik weet nog goed dat Lazarus steeds meer belangstelling kreeg in New York. Er hing iets mysterieus omheen en mensen wisten niet wat ze konden verwachten. Toen kwam de eerste goede recensie binnen en vroeg ik aan David: wat als het inderdaad straks een groot succes wordt? Waarop hij antwoordde: ik hoop alleen maar dat het goed is."

Volgens Henry was die reactie sprekend voor het karakter van Bowie. "Hij vond het veel belangrijker dat iets echt en puur was dan een financieel succes. Hij vermoordde zijn alter ego Ziggy Stardust op het hoogtepunt van zijn succes, waarom zou hij dat doen als hij alleen commercieel dacht? Hij koos liever voor wat hij zelf wilde en waar hij zelf in geloofde."

Eer

Henry leerde de zanger kennen tijdens de opnames van zijn album The Next Day uit 2013 en dat resulteerde in een hechte band. "Op de eerste dag in de studio mocht ik piano spelen op Where Are We Now? Ik zag gelijk wat een ontzettend ontwapenende en vriendelijke man het was." Na die plaat werd Henry benaderd om mee te werken aan Lazarus. "Hij had gezegd dat ik de enige persoon was met wie hij wilde werken. Dat was natuurlijk een enorme eer en ik zei gelijk ja."

Voor de muzikaal supervisor is het bij vlagen nog steeds emotioneel om nu ook in Nederland met Bowies nummers bezig te zijn. "De liedjes doen me eraan denken hoe het was om met zo’n geweldig mens te werken", zegt Henry. "Het was een fantastische artiest en kunstenaar die meer heeft gedaan dan de meeste mensen in hun leven, maar boven alles was hij een prachtig en vriendelijk mens."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren