logo songteksten.net

Ron Howard: docu’s zijn geen huiswerk meer

Na zijn documentaires over Jay-Z en The Beatles zet Ron Howard weer een muzikant in de schijnwerpers: Luciano Pavarotti. En dat terwijl de regisseur eigenlijk bijna niets van opera weet, zo bekent hij aan BuzzE.

Toch maakte Howard al jong kennis met de theatervorm. "Ik zal een jaar of vier geweest zijn toen ik voor het eerst naar de opera ging. We waren in Wenen omdat ik daar filmopnames had voor The Journey", aldus de voormalig kindster. "M’n ouders dachten dat we misschien nooit meer in Europa zouden komen, dus vonden ze dat we naar de opera moesten." Veel kan de regisseur zich er niet van herinneren: "Ik weet alleen nog dat de sopraan een hele hoge noot haalde en iedereen klapte. Dat maakte indruk op een kleuter."

Tijdens het maken van documentaire Pavarotti heeft de 65-jarige regisseur meer waardering gekregen voor het genre. "Het is zo’n krachtige manier om een verhaal te vertellen. Als je je inleest in de teksten en de plot, daar zit zoveel passie en drama in." Precies dat geldt volgens de regisseur ook voor het leven van Luciano Pavarotti. "Eigenlijk is de docu een opera op zich geworden. Er zijn enorme pieken, maar ook diepe dalen en het mooie is dat zijn familie en vrienden ook bereid waren over beide kanten te praten."

In Pavarotti spreken de volwassen dochters uit het eerste huwelijk van de in 2007 overleden operazanger voor het eerst over hun vader. Ook zijn ex-vrouw, een oud-minnares, weduwe Nicoletta en bekende vrienden als Bono komen aan het woord. Het favoriete fragment van Howard is echter een nooit eerder vertoonde homevideo die Nicoletta opnam, waarin de tenor zelf terugblikt op zijn leven. "Het is het eerlijkste moment uit de film, alle andere beelden zijn van Pavarotti de grote entertainer, de charismatische kerel, de artiest. Maar hier krijgen we even een rauw en open inkijkje, we zien de man achter de optredens."

Nu Pavarotti uit is, werkt Howard alweer aan zijn volgende documentaire; Rebuilding Paradise, over de nasleep van de enorme bosbranden in Californië eind 2018. Hij geniet van de populariteit van het genre. "Het publiek heeft ontdekt hoe entertaining documentaires kunnen zijn. Vroeger zagen ze het als huiswerk, maar langzaam maar zeker zijn zowel de makers als het publiek gaan inzien dat je er zoveel meer mee kan dan alleen informatie delen. Ik ben in ieder geval nog lang niet uitgekeken op documentaires."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren