Marcel Veenendaal eert Jeff Buckley in Eindhoven

Door ANP, vrijdag 11 oktober 2019 10:36, bron: ANP

Muziekgebouw Eindhoven organiseert op 14 december een speciale hommage aan Jeff Buckley. De aanleiding voor het bijzondere concert is dat zijn iconische album Grace exact 25 jaar geleden uitkwam. Onder meer zanger Marcel Veenendaal van Di-Rect werkt mee aan het eerbetoon. Ook zal gitarist Gary Lucas aanwezig zijn, voormalig lid van Captain Beefheart en boezemvriend van Buckley.

Hoewel de Amerikaanse singer-songwriter op zijn dertigste overleed, was zijn invloed op de gitaarmuziek aanzienlijk. Zijn enige album Grace uit 1994 wordt nog steeds beschouwd als een ijkpunt in de muziekgeschiedenis. Fijnproevers onder de muziekfans prezen het album, maar zijn eigenzinnige stijl stond een echt grote doorbraak in de weg. Gedurende de opnames van zijn tweede album verdronk hij in 1997 tijdens een zwemtocht in een rivier in Memphis.

De Nederlandse journalist en muzikant Botte Jellema mocht in 2008 als eerste persoon na zijn overlijden spelen op de beroemde Telecaster-gitaar van Jeff Buckley. Jellema maakte over deze bijzondere queeste een radio-documentaire voor de VPRO.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren