Dragan Bakema ziet Lazarus als een droom die uitkomt

Door ANP, zaterdag 12 oktober 2019 07:46, bron: ANP

Na anderhalve week try-outs, beleeft de David Bowie-musical Lazarus zondag zijn première in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Voor hoofdrolspeler Dragan Bakema is de rol erg bijzonder. "Het is een droom die uitkomt", zegt de acteur tegen BuzzE.

"In oude interviews zei David Bowie al vaker dat hij graag een muziekvoorstelling zou willen maken. En voor regisseur Ivo van Hove was het weer een droom om met Bowie samen te werken. Voor Albert Verlinde was het met Stage Entertainment een droom om Lazarus ook naar Nederland te krijgen", somt Dragan op. "Zo zijn er allemaal echte dromen aan vooraf gegaan, die allemaal zijn gerealiseerd. Nu mag ik daaraan meedoen: een betere omschrijving dan een droom die uitkomt, is er niet."

Fan van de muziek van Bowie werd de acteur pas op latere leeftijd. "Ik was eerder in zijn levensverhaal geïnteresseerd dan in zijn muziek. Ik vind hem een kunstenaar. De wijze waarop hij karakters adapteert in zijn werk en hoe hij via deze alter ego’s met het publiek communiceert vind ik ontzettend interessant."

Thin White Duke

Uiteindelijk ging Dragan zich meer in de muziek verdiepen en raakte hij door de Thin White Duke, het personage dat Bowie in 1976 introduceerde, verkocht. "Hoe hij daar de zinloosheid van het leven even helemaal toeliet, vind ik mooi. Sindsdien ben ik zijn muziek gaan waarderen."

Dat de 39-jarige acteur zich in Lazarus waagt aan de hits van Bowie, geeft hem geen druk. "Ik ben mijn eigen grootste vijand als ik materiaal of een kunstenaar te groot ga vinden. Als je iets als heilig gaat zien, dan mag je er niet aankomen. Ik zie Lazarus hetzelfde als dat ik bijvoorbeeld Hamlet zie. Je geeft je eigen invulling aan kunst die door een ander is bedacht."

Of Dragans interpretatie ook fans en recensenten aanspreekt, houdt hem niet zo bezig. "Daar ben ik te oud voor. Ik ben papa van drie kinderen, dus ik maak veel angstigere momenten mee." Stiekem hoopt de acteur ook wel op kritiek. "Als je zo’n atypische voorstelling maakt en helemaal niemand is ‘offended’, dan klopt er iets niet."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren