Cinekid Festival op de bres voor Nederlandse jeugdfilm

Door ANP, woensdag 16 oktober 2019 06:41, bron: ANP

Cinekid Festival wijdt dit jaar een hele dag aan de Nederlandse jeugdfilm. Dat is volgens de organisatie van het mediafestival nodig omdat de kinderfilmindustrie in ons land onder druk staat. Het evenement begint woensdag in Amsterdam met de Nederlandse première van de Vlaams-Nederlandse film BINTI. Vanaf zaterdag is het festival open voor iedereen.

Cinekid viert deze 33e editie het tienjarig bestaan van de Beste Nederlandse Familiefilm Competitie. De organisatie grijpt dit jubileum aan om aandacht te vragen voor jeugdfilms, waarvan vooral artistieke producties het zwaar hebben doordat subsidies en bezoekersaantallen teruglopen. Met de competitie wil het festival de "diversiteit en kwaliteit van onze nationale industrie tonen en internationaal promoten", zegt Erik Tijman, hoofd film en televisie bij Cinekid.

Op woensdag 23 oktober staat het festival daarom in het teken van de Nederlandse jeugdfilm, met onder meer het tonen van de klassieker Kikkerdril en extreem korte films van Nederlandse bodem, een filmquiz en de presentatie van de top 25 van beste Nederlandse jeugdfilms aller tijden. Op de laatste dag van het festival in Amsterdam, vrijdag 25 oktober, worden de prijzen uitgereikt voor beste jeugdfilms, tv-series en mediaprojecten.

Hello World

Verder duikt het evenement met het thema Hello World - Stel je voor de rest van de wereld in. Op het programma staan 48 speelfilms en 118 korte films, waaronder producties uit 38 verschillende landen die vaak niet in de bioscoop zijn te zien. Zo staan de Kirgizische film Rennen naar de hemel en de Frans-Italiaanse animatie De beroemde bereninvasie van Sicilië op het programma. Ook worden documentaires getoond als I Used to Like the Sea, over vluchtelingenkinderen.

Zoals ieder jaar kunnen de jonge bezoekers zich ook weer uitleven in het MediaLab, een digitale speeltuin en doe-tentoonstelling met games, apps en workshops. Verder zijn er masterclasses van YouTubers, TikTokkers en acteurs.

Cinekid is het grootste kindermediafestival ter wereld voor kinderen van 3 tot 14 jaar. Het evenement is niet alleen in Amsterdam, maar reist ook door het land. Zo zijn er activiteiten in 35 filmtheaters. Jaarlijks komen er zo'n 70.000 kinderen op af.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren