Fedde le Grand denkt dat muziek uit Azië alleen maar groter wordt

Door ANP, zondag 20 oktober 2019 08:03, bron: ANP

Voor Fedde le Grand is Azië al lang geen onbekend terrein meer, maar voor Aziatische acts is het niet altijd makkelijk geweest om ook daarbuiten te scoren. De toenemende populariteit van onder meer K-pop laat volgens de dj zien dat dat in de toekomst anders ligt. "Er komt steeds meer belangstelling voor muziek uit Azië en ik denk dat die alleen maar groter wordt", zegt Fedde tegen BuzzE.

Volgens de dj kijken platenbazen steeds breder. "Ze zien steeds meer nieuwe dingen gebeuren in Azië en dat wekt interesse", legt hij uit. "De K-popwereld krijgt, voor zover ik als buitenstaander kan zien, steeds meer te zeggen. Muziek komt steeds meer hierheen en onze muziek gaat steeds meer daarheen. Dat maakt deze tijd heel interessant."

Hoewel K-pop een steeds groter genre is in de muziekindustrie, zag Fedde jaren geleden al de opkomst van Aziatische muziek. "Het heeft altijd al een gezonde scene gehad, alleen is iedereen wakker geworden nu ook Amerika mee is gaan doen. Dat is toch een beetje het uithangbord voor wat er wereldwijd op muzikaal vlak speelt."

Landverovertje

Zelf heeft de dj het nooit per se als doel gezien om Azië voor zich te winnen. "Ik wil overal connecten met mijn fans. Ik houd er niet van om strategisch te werk te gaan en een potje 'landverovertje' te spelen. Ik ben muziek gaan maken omdat ik dat het allerleukste vindt om te doen. Dat je vervolgens de hele wereld over mag, is - zacht uitgedrukt - mooi meegenomen."

Als eigenaar van zijn eigen platenlabel is hij er ook niet bewust mee bezig om artiesten in bijvoorbeeld Japan, China of Korea te positioneren. "We hoeven helemaal geen wereldwijde hit te scoren. Het is interessanter om te kijken waar je wortel schiet dan dat je van tevoren gaat cateren voor een bepaalde markt. Als ik een artiest heb die bijvoorbeeld alleen heel goed verkoopt in Estland dan is dat prima. Dan kan hij daar gewoon lekker aan het werk. Je moet maken wat je zelf mooi vindt, want je hebt niet in de hand hoeveel mensen er uiteindelijk naar gaan luisteren."

De 42-jarige Fedde houdt zich daar zelf de komende jaren in ieder geval aan vast. "Je bent je kinderen ook niet ineens zat. Nou ja, je bent ze wel eens een uurtje zat, maar je denkt niet: ik ben er klaar mee dus stuur maar weg", zegt de dj lachend. "Muziek blijft zich ontwikkelen op zowel cultureel als technisch vlak, dus blijft het voor mij heel interessant om ermee bezig te zijn."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren