logo songteksten.net

Gideon Samson wint Groot Dictee bij prominenten

Het tweede Groot Dictee der Nederlandse Taal op de radio is bij de prominenten gewonnen door Gideon Samson. De kinderboekenschrijver deed het met twaalf fouten beter dan twintig andere bekende deelnemers, onder wie rapper Willie Wartaal, presentator Daan Nieber en minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Gastheer en Taalstaat-presentator Frits Spits maakte de winnaar bekend. Bij de prominenten eindigde journaliste en schrijfster Annegreet van Bergen met dertien fout op de tweede plek. Columniste Roos Schlikker, presentatrice Ghislaine Plag, dichter Ingmar Heytze en schrijfster Eke Mannink legden met zeventien fout beslag op plek drie. Van alle deelnemers in Zutphen had Niels de Jonge met zes fout de beste score.

Het dictee werd voorgelezen door oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet en geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniƫls. Hij probeerde het dictee zo op te stellen dat iedereen die de spellingsregels "beheerst" het kon meedoen. Het Thijs Boontjes Dans- en Showorkest zorgde voor muziek bij de uitzending.

Het dictee werd live uitgezonden vanuit de bibliotheek in de Broederenkerk in Zutphen. Ook in meer dan twintig andere bibliotheken door het hele land kon worden meegedaan. Vorig jaar werd het dictee gewonnen door Pieter van Diepen uit Leiden, wetenschapsjournalist Govert Schilling was de beste bij de prominenten. Overigens deden mensen op andere locaties het nog beter dan de winnaar in Zutphen.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren