logo songteksten.net

Werk van Braziliaans icoon Jobim in Nederlands theater

Het werk van de iconische Braziliaanse songwriter Antonio Carlos Jobim is de komende maanden voor het eerst in een Nederlandse vertaling in het theater te horen. De Nederlands-Braziliaanse zangeres Marcella Wisbrun brengt in november en december in een aantal theaters De Bossa van Jobim op de planken, een voorstelling waarin zij vertaald werk van Jobim uitvoert. De vertalingen zijn gemaakt door dichter en tekstschrijver Jan Boerstoel.

Het is voor het eerst dat de familie van de artiest toestemming geeft om zijn werk naar het Nederlands om te zetten. Antonio Carlos Jobim (1927-1994) staat bekend als een van de componisten die in de vorige eeuw de bossanova groot heeft gemaakt. De "Gershwin van de Latijns-Amerikaanse muziek", zoals hij wordt genoemd, maakte meer dan vierhonderd nummers.

Zijn beroemdste lied is The Girl from Ipanema, een lied waarvoor hij in 1965 een Grammy won. Volgens kenners is The Girl from Ipanema na Yesterday van de Beatles het meest gedraaide lied aller tijden. Het Amerikaanse Congres riep het nummer in 2005 uit tot een van de grootste nummers die ooit door een mens zijn geschreven. Een van Jobims grootste bewonderaars was Frank Sinatra, met wie de tekstschrijver ook twee albums maakte.

Beste theaterlied

Jan Boerstoel schreef teksten en gedichten voor vrijwel alle groten van het Nederlandse cabaret: van Adèle Bloemendaal tot Jenny Arean, van Jasperina de Jong tot Youp van 't Hek. Hij won alle grote prijzen op dat gebied, van de Louis Davidsprijs tot de Gouden Harp. Boerstoel kreeg tweemaal de Annie M.G. Schmidt-prijs, de onderscheiding voor het beste theaterlied van het jaar.

Marcella Wisbrun heeft een Braziliaanse moeder en woonde veertien jaar in São Paulo. Ze maakte eerder drie succesvolle theaterprogramma's waarin ze Nederland én Brazilië tegelijk op het toneel bracht. De première van De Bossa van Jobim is zaterdag 9 november in Beverwijk.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren