logo songteksten.net

Turks Fruit spreekt nog altijd tot verbeelding

Het is deze maand precies vijftig jaar geleden dat de literaire klassieker Turks Fruit verscheen. De expliciete liefdesroman van Jan Wolkers deed destijds veel stof opwaaien en spreekt nu, een halve eeuw later, nog altijd tot de verbeelding.

Ook Monique van de Ven, die enkele jaren na de verschijning van het boek de vrouwelijke hoofdrol van Olga speelde in de verfilming van Paul Verhoeven, verslond de roman destijds. "Het stond geloof ik wel op mijn leeslijst voor school", vertelt de 67-jarige actrice tegen BuzzE. "Het is natuurlijk een spannend verhaal. Er hing een enorm taboe rond het boek."

Dat de impact van Turks Fruit zo groot zou zijn had eigenlijk niemand verwacht. "Het heeft alles te maken met die tijd. We bevonden ons midden in de seksuele revolutie. Het was een tijd van vrijheid", kijkt Monique terug. "Mensen probeerden zich los te breken uit de oorlogstijd. Het was eigenlijk een soort explosie van vrijheid. Turks Fruit is daarin taboedoorbrekend geweest." In de huidige tijd had het boek ook nooit zo’n impact kunnen maken, denkt ze. "Zoiets hebben we nu niet."

Chemie

Na de roman werd de daaropvolgende verfilming uit 1973 een megahit. Nog altijd is Turks Fruit de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm aller tijden. "Dat had vooral te maken met het liefdesverhaal", denkt Monique. Ook de chemie tussen haar en tegenspeler Rutger Hauer, die kunstenaar Eric speelde, spatte van het scherm. "Dat was voor velen onverwacht. Eigenlijk wilde toen iedereen een van ons zijn."

Nu, vijftig jaar later, wordt Monique nog regelmatig aan Turks Fruit gelinkt. "Nu is er weer een periode dat het vaak wordt benoemd door het jubileum. Maar in het algemeen ook. Het staat natuurlijk bij veel mensen hoog op het lijstje."

Remake

De komst van een remake ziet Monique overigens niet zo snel aankomen. Daar is de film te uniek voor, vindt ze. "We hadden een groep met zoveel talentvolle mensen en bovendien zou ik niet weten wie nu de hoofdrol zou moeten spelen. Ik zie geen nieuwe Rutger Hauer."

De NPO staat met een tweedelige documentaire stil bij het verschijnen van Turks Fruit. Woensdag wordt het succes van het boek tegen het licht gehouden, volgende week volgt de film. In het tweeluik komen onder anderen Karina Wolkers, Paul Verhoeven en Monique van de Ven aan het woord.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren