Minder kijkers voor start Sinterklaasjournaal

Door ANP, dinsdag 12 november 2019 08:16, bron: ANP

Het eerste Sinterklaasjournaal heeft maandag zo'n 874.000 kijkers getrokken. Dat zijn er een stuk minder dan de afgelopen jaren, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Hoogstwaarschijnlijk heeft de viering van Sint-Maarten in verschillende delen van Nederland hierin een rol gespeeld. Vorig jaar begon het Sinterklaasjournaal nog met bijna 1,2 miljoen kijkers. In 2017 waren het er 988.000 en in 2016 iets meer dan een miljoen.

Sinterklaas en zijn pieten waren in de eerste aflevering nog niet te zien. Wel was er een korte telefonische verbinding met de goedheiligman en vertelde hij dat hij nog niet op de stoomboot was gestapt, tot grote zorgen van presentatrice Dieuwertje Blok en verslaggever Jeroen Kramer. Hun zorgen werden nog eens vergroot doordat de brug in Apeldoorn, waar Sinterklaas zaterdag aankomt, niet open kan en omdat het grote pietenhuis ogenschijnlijk in brand stond. Youp van 't Hek maakt ondertussen zijn opwachting als demonstrant Piet Zwart, die boos is omdat de pepernoten altijd veel te vroeg in de winkels liggen.

In het Sinterklaasjournaal zijn dit jaar voor het eerst geen zwart geschminkte pieten meer te zien. In plaats daarvan wordt het programma, dat heel populair is onder kinderen, alleen maar bevolkt door roetveegpieten. Het heeft vijf jaar geduurd voordat de NTR deze stap durfde te maken; de afgelopen jaren werd het aantal zwarte pieten afgebouwd.

In de kijkcijfer top 25 van de SKO staat het Sinterklaasjournaal op de elfde plaats. De lijst wordt aangevoerd door het NOS Journaal van 20.00 uur, dat 2 miljoen kijkers trok. Het geheime dagboek van Hendrik Groen volgt met 1,6 miljoen kijkers.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren