logo songteksten.net

Disney+ eerste zender die waarschuwt voor roken in film

Disney+ heeft een primeur. Het is de eerste streamingdienst in Nederland die een waarschuwing plaatst voor films en series waarin wordt gerookt. Dat meldt RTL Nieuws donderdag.

Voor films als Dumbo of Peter Pan wordt voorafgaand aan de films gemeld dat er "tabaksgerelateerde" beelden in voorkomen. Een woordvoerder van Disney+ meldt dat er "in Nederland geen regelgeving op dit gebied is, maar wij willen de consument vooraf op een nette manier waarschuwen".

In de VS bevatten sommige films en series ook de waarschuwing dat er "verouderde culturele representatie" in bepaalde films voorkomt. Het gaat dan bijvoorbeeld om Dumbo, The Aristocats en Peter Pan, waarin vooral Afro-Amerikaanse personages eigenschappen hebben die als racistisch kunnen worden gekenschetst. Deze waarschuwing is in Nederland nog niet aan de titels toegevoegd.

Disney heeft zich de afgelopen jaren steeds sterker geprofileerd als een bedrijf dat roken wil demotiveren. Onlangs werd besloten dat de Disneyland-parken in Californië en Florida roken niet meer tolereren.

KWF Kankerbestrijding juicht de rookwaarschuwingen op Disney+ toe. De organisatie overlegt al langer met zenders en Kijkwijzer over de mogelijkheden om daarvoor te waarschuwen. "Disney neemt op deze manier verantwoordelijkheid en laat zien dat roken niet normaal is", stelt woordvoerder Mischa Stubenitsky. Hij stelt dat het tegenwoordig ook normaal wordt gevonden als er een waarschuwing wordt afgegeven voor geweld in series en films.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren