logo songteksten.net

Disney+ gaat ook in Nederland ‘cultuurwaarschuwing’ geven

Streamingdienst Disney+ komt ook in Nederland met een waarschuwing voor programma’s en films waarin personages of verhaallijnen voorkomen die tegenwoordig als beledigende stereotypen worden beschouwd.

Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf vrijdag gemeld. Deze ‘disclaimer’ werd in de VS vanaf de lancering al voor bepaalde titels geplaatst. Maar Disney had nog niet besloten of ook in Nederland programma’s de waarschuwing zouden krijgen.

Het is de bedoeling dat de boodschap uiterlijk na het weekend aan de programma’s die de zender aanbiedt is toegevoegd. De tekst waarschuwt voor "verouderde culturele representatie". Het gaat dan bijvoorbeeld om Dumbo, The Aristocats en Peter Pan, waarin vooral Afro-Amerikaanse personages eigenschappen hebben die als racistisch kunnen worden gekenschetst.

Nederlandse kijkwijzer

Het is niet de enige disclaimer die Disney+ aan zijn programma’s toevoegt. Voor series en films waarin wordt gerookt, staat ook een waarschuwing dat roken niet goed is voor de gezondheid. Disney heeft zich de afgelopen jaren steeds sterker geprofileerd als een bedrijf dat roken wil demotiveren, bijvoorbeeld ook door sigaretten in grote parken in de VS te verbieden.

Disney+ is pionier op dit gebied; de Nederlandse Kijkwijzer waarschuwt wel voor programma’s waarin seks, drugs en geweld zitten. Maar niet voor shows of series met sigaretten of dubieuze culturele representaties. De Kijkwijzer onderzoekt momenteel wel of er een ‘rookwaarschuwing’ in de classificatie moet worden opgenomen. De ‘verouderde stereotypen’-waarschuwing staat nog niet op de agenda van de Kijkwijzer.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren