Op zoek naar de belangrijkste oude kunst

Door ANP, maandag 18 november 2019 01:39, bron: ANP

CODART, een internationaal netwerk van bijna zevenhonderd museumconservatoren op het gebied van Vlaamse en Nederlandse kunst, wil met het publiek gaan bepalen wat de honderd belangrijkste kunstwerken zijn in de Nederlandse en Vlaamse kunst van voor 1750. Die komen dan in een zogenoemde canon, een reeks van belangwekkende stukken die eigenlijk iedereen zou moeten kennen.

De lijst is echter niet bedoeld als een soort top 100, maar meer als een zeer waardevolle verzameling en een verwijzing naar wat er nog meer aan moois is in 's werelds musea.

CODART-leden maakten al een voorselectie, waarover maandag nog wordt gesproken tijdens een bijeenkomst in het Rijksmuseum in Amsterdam. Aansluitend kunnen andere belangstellenden via internet een keuze maken uit de lijst van voorgestelde kunstwerken, maar ook nog eigen voorstellen doen. Stemmen kan tot en met 8 december.

Discussiepunten

"Museumconservatoren maken dagelijks keuzes bij het bepalen van tentoonstellingen, zij zullen andere criteria hanteren dan mensen die niet dagelijks deze kunst bestuderen", aldus een woordvoerster van de initiatiefnemers."Tijdens het maken van de canon komen onvermijdelijk vragen en discussiepunten naar boven. Dat is ook de bedoeling, want een selectie van honderd werken uit een ontelbare hoeveelheid kunst kan niet tot stand komen zonder discussie."

De CODART-leden zijn afkomstig uit zo’n driehonderd verschillende musea (waaronder het Louvre in Parijs, het Prado in Madrid, de Hermitage in Sint-Petersburg, de Metropolitan in New York) in meer dan veertig landen.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren

Gekoppelde artiesten