logo songteksten.net

Baas Berlinale: films belangrijker dan de sterren

De Berlinale is geen "glamourmachine" of "fashion week". Dat zegt Carlo Chatrian, de nieuwe artistiek directeur van het internationale filmfestival in Berlijn tegen de Süddeutsche Zeitung. "Dat past niet bij de identiteit van de Berlinale, en al helemaal niet bij de identiteit van Berlijn."

Volgens Chatrian gaat het bij de Berlinale in eerste instantie om de films, pas daarna komen de acteurs. "De filmwereld is een plek om te dromen. Die dromen hebben gezichten nodig, de sterren."

"Maar de films, de dromen zelf, zijn het belangrijkst", vervolgt de uit Italië afkomstige artistiek directeur. De steracteurs en de rode loper zijn een middel om de films onder de aandacht te brengen, geen doel op zich. "En dat willen we zo houden."

De Berlinale is een van de belangrijkste Europese filmfestivals, samen met onder meer die van Cannes en Venetië. De aankomende editie van het Berlijnse festival vindt plaats van 20 februari tot 1 maart 2020. Voor Chatrian is het zijn eerste keer als artistiek directeur. Ook de uitvoerend directeur, de Nederlandse Mariette Rissenbeek, staat voor haar eerste Berlinale.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren