logo songteksten.net

In a Whisper wint IDFA-award lange docu

Op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) is de film In a Whisper van Heidi Hassan en Patricia Perez Fernandez woensdag uitgeroepen tot beste lange documentaire. De productie gaat over twee hartsvriendinnen die elkaar uit het oog verliezen nadat ze hun vaderland Cuba zijn ontvlucht. De jury noemt de productie "verfrissend" en onder meer "een eerbetoon aan vriendschap". De prijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro.

De beste Nederlandse documentaire werd gemaakt door de geboren Irakees Reber Dosky, die won met Sidik and the Panther. Hij ontvangt 7500 euro. De beste middellange docu (7500 euro) werd Anticlockwise van de Iraniƫr Jalal Vafaei. De winnaar van de beste korte documentaire (5000 euro) is Nelson Makengo uit Congo, die Up at Night maakte.

Mehrdad Oskouei uit Iran kreeg op het IDFA de prijs voor beste regisseur (5000 euro). Hij produceerde de film Sunless Shadows. Volgens de jury wint hij de prijs vanwege "de knappe manier waarop hij een urgent onderwerp inzet als metafoor voor een geheel land".

Woensdag werden nog meerdere prijzen toegekend in meerdere categorieƫn. Wie de publieksprijs wint wordt vrijdag bekendgemaakt. Het documentairefestival loopt nog tot zondag.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren