logo songteksten.net

'James Bond deed voor vorige film bijna Amsterdam aan'

Het scheelde een paar jaar geleden maar een haartje of de iconische Britse spion James Bond had voor de tweede maal in de geschiedenis Amsterdam aangedaan. Er was zelfs al over de mogelijkheid gesproken om in de hoofdstad te draaien met toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan.

Dat vertelt Simon Brester, de voormalig 'film commissioner' van Amsterdam, in het boek Alles is film. Het gebeurde tot nu toe eenmaal dat scènes van een Bond-film in Nederland werden gedraaid; het verhaal Diamonds are Forever uit 1971 speelde zich deels in Amsterdam af.

"Ik heb enkele jaren geleden met Heineken gesproken over James Bond en Amsterdam", vertelt Brester in het boek. Het biermerk is al lange tijd verbonden aan de succesvolle filmreeks. "Zij waren daar zo nauw bij betrokken dat ze de producenten voorstelden om twee Bond-films back-to-back - direct achter elkaar aan - op te nemen. Zij wilden in dat geval Amsterdam als locatie opvoeren. Ik weet nog dat ik daar destijds zelfs met Eberhard van der Laan, de toenmalige burgemeester, over heb gesproken."

150 filmprofessionals

Het grootste probleem was dat er gedraaid zou moeten worden in de binnenstad. "Als we dat doen moet Amsterdam wel op slot, hield ik hem voor. ‘Als dat zo is, dan moet dat maar’, antwoordde Van der Laan toen", vertelt Brester. "Het is er nooit van gekomen omdat het in strijd was met de afspraken die er toen al waren gemaakt met acteur Daniel Craig."

Nederland heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen als filmlocatie voor buitenlandse producties. Zo werden grote blockbusters als Ocean's Twelve, The Fault in Our Stars, Kidnapping Mr Heineken en The Hitman's Bodyguard deels in Amsterdam en Den Haag gedraaid.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren